Hoogsensitiviteit

Er zijn (veel) mensen die geboren worden met een extreem gevoelig zenuwstelsel. Dit betekent dat ervaringen die via de zintuigen opgedaan worden diepgaander en vaak ook intenser beleefd worden. (E.N. Aron,1996 ). De hele dag worden zintuigen geprikkeld; het waarnemen, denken en voelen is een continue proces. Hoogsensitieve personen kunnen dan ook heel erg moe van alle indrukken worden. Hoogsensitiviteit is een mooie kwaliteit en tevens een grote uitdaging!

Verschillende soorten hoogsensitiviteit

Je kunt op één manier of op verschillende manieren sensitief zijn. Je kunt bijvoorbeeld een heel gevoelig lichaam hebben. De oren, de huid (kriebelen van sokken/kledinglabeltjes) , de smaak,  is erg sterk ontwikkeld.  Of je kind kan veel sterke emoties ervaren in sociale situaties. In groepen mensen wordt de drukte ineens te veel of zonder woorden wordt bemerkt dat anderen ruzie hebben bijvoorbeeld. Een kind laat dit merken door niet graag mee te gaan op visite bijvoorbeeld of ineens weg te willen bij een groep mensen. Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor nieuwe situaties. Een schoolreisje of schoolkamp is zonder voorbereiding bij een kind die dat heeft, geen prettige gebeurtenis en zal vanuit een intens gevoel van ‘onmacht’ protesteren.  Hoogsensitiviteit kan ook tot uiting komen op mentaal gebied bijvoorbeeld het  snel van de ene naar de andere gedachten kunnen associëren, een goed geheugen bezitten, kennis veelal niet letterlijk willen c.q. kunnen reproduceren en diepzinnige vragen stellen. Uren tobben over het onrecht wat er in de wereld is, valt hier ook onder. Een sterk ontwikkelde intuïtie of het aanvoelen /voorzien van situaties valt ook onder hoogsensitiviteit. Gewoon dingen weten die je nergens gehoord, geleerd of gelezen hebt; je weet het gewoon.  

Hoe hiermee omgaan?

Als je heel sensitief bent neem je veel waar en kan het zijn dat al je gedachten, gevoelens en gewaarwordingen door elkaar ritselen. Ze maken je dan ook vaak opgewonden of juist heel moe. Tot rust komen is in deze belangrijk. Juist dat is vaak de moeilijkheid. De kunst is te ontdekken wanneer rust genomen moet worden en hoe. Hoe regelmatig komt het niet voor dat het in slaap komen bij deze kinderen veelal problematisch is? Een hooggevoelig kind moet nog leren doseren. Soms gebeurt er te veel en dan wordt de druk te groot. Het beseft (nog)niet dat het ‘te vol’zit met indrukken of het krijgt de kans niet om zich terug te trekken omdat er veel gedaan moet worden. Een kind kan dan snel over zijn/haar toeren zijn  of prikkelbaar, verstrooid of somber. Kinderen begrijpen dan ook niet hoe ‘anderen’ hiermee om kunnen gaan en kunnen het idee krijgen ‘anders’ te zijn dan anderen. Als kinderen te lang overprikkeld zijn kunnen ze ook lichamelijke klachten krijgen. 

Praktijk Pio gaat samen met het hooggevoelige kind op pad om te ontdekken hoe mooi deze kwaliteit is en begeleidt het kind in het omgaan met zijn/haar gevoeligheid.  Door te achterhalen hoe en op welke momenten het kind zelf tot rust kan komen of kan voorkomen dat het overvoert raakt door prikkels.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *